Alles over een oorontsteking

Wat is een oorontsteking en hoe herken je deze bij jezelf of een kind. Hier gaan we dieper op in. Omdat er verschillende vormen van oorontsteking bestaan, kunnen we ook verschillende oorzaken per type aanwijzen.
Vooral bij kinderen kan acute oorontsteking ontstaan ​​door verkoudheid of keelinfecties. Laten we kijken wat een ontsteking of otitis is en hoe je moet handelen wanneer je een oorontsteking vermoed.

Uitwendige oorontsteking (Otitis externa)

Bij een uitwendige oorontsteking is de gehoorgang en eventueel de oorschelp ontstoken. Deze ontsteking komt vaker voor bij volwassenen dan bij kinderen.

Er zijn twee soorten uitwendige oorontstekingen: een natte en droge otitis externa. Hoewel beide soorten door een schimmel of bacterie veroorzaakt kunnen worden, kan er bij de droge variant ook eczeem of allergische reactie de oorzaak zijn.

Bij een droge otitis externa is de huid van de gehoorgang droog, schilferig en kan jeuken.

De natte otitis externa komt veruit het meeste voor. De huid van de gehoorgang is dan nat, gezwollen en rood. Een natte otitis externe ontstaat vaak door vocht in de uitwendige gehoorgang. Door de blootstelling aan bijvoorbeeld zwemwater, verandert de zuurgraad van de huid van de gehoorgang. Hierin kunnen bacteriën en schimmels zich gemakkelijk ontwikkelen. Ook regelmatig wattenstaafjes gebruiken maakt de huid vatbaarder voor infecties. Dit doordat je de huid beschadigt.

Symptomen

Een ontsteking van het uitwendige oor kan zeer pijnlijk zijn. De pijn kan heftiger worden en gaat vaak gepaard met jeuk. Hiernaast kun je last hebben van de volgende symptomen:

  • Afscheiding uit het oor
  • Tijdelijke slechthorendheid
  • Oorsuizen
  • Zwellingen van de gehoorgang en roodheid van de huid
  • Opgezette lymfeklieren onder het oor
  • Koorts

Behandeling

Je kunt pijnstillers nemen tegen de oorpijn. Het is daarnaast belangrijk dat je geen wattenstaafjes gebruikt of in de oren peutert, ook al komt er oorsmeer uit. Het is ook belangrijk om de oren zoveel mogelijk droog te houden. (tijdens het douchen of een bad nemen) Hiermee voorkomt je dat de bacteriën kunnen blijven groeien.

Een uitwendige oorontsteking wordt vaak behandeld met oordruppels of zalf. Voor ernstige infectie kan antibiotica voorgeschreven worden. Bij het behandelen van de ontsteking, moet het oor eerst zorgvuldig worden gereinigd en daarna goed drogen. Als er teveel afscheiding in het oor blijft zitten, kan de huisarts dit uitspuiten.


Middenoorontsteking (Otitis media)

Direct achter je trommelvlies zit je middenoor. De middenoorontsteking is de meest voorkomende oorontsteking en wordt ook wel otitis media genoemd. Er zijn twee vormen van middenoorontstekingen: de acute en de chronische middenoorontsteking.

Acute middenoorontsteking (Otitis media acuta)

Een acute middenoorontsteking begint vaak als een gewone verkoudheid. Als de buis van Eustachius (die loopt van je middenoor en komt uit in de neuskeelholte) dicht gaat zitten kan je middenoor gevuld raken met ontstekingsvocht. Hierdoor kan je trommelvlies bol komen te staan, wat oorpijn geeft.

Over het algemeen gaat een acute middenoorontsteking vanzelf over, maar dit kan twee tot drie dagen duren. Bij kinderen jonger dan twee jaar kan het zelfs een week duren voordat de oorontsteking weer verdwijnt. Omdat bij kinderen de buis van Eustachius meer horizontaal staat, komt een middenoorontsteking vaker voor bij hen.

chronische middenoorontsteking

Als de middenoorontsteking lang aan blijft houden, spreek je van een chronische middenoorontsteking. Middenoorontstekingen kunnen in zeldzamere gevallen uiteindelijk zelfs leiden tot doofheid of een hersenvliesontsteking.

Symptomen

Een middenoorontsteking is net als een uitwendige oorontsteking vaak erg pijnlijk. Daarnaast kun je koorts krijgen. Als de druk te groot is geworden op je trommelvlies kan deze scheuren en loopt het ontstekingsvocht (soms met wat bloed) via de gehoorgang naar buiten. We spreken dan van een loopoor. Het trommelvlies geneest vaak vanzelf.

Kleine kinderen kunnen behalve bovenstaande symptomen ook last hebben van de volgende klachten:

  • Buikpijn
  • Diarree
  • Braken
  • Slecht drinken
  • Prikkelbaarheid

Bij een chronische middenoorontsteking heb je vaan geen oorpijn maar wel deze symptomen:

  • Loopoor (Vocht komt uit het oor)
  • Gehoorverlies
  • Perforatie in het trommelvlies

Behandeling

Een behandeling van een acute middenoorontsteking is in principe niet nodig, omdat de klachten vaak vanzelf verdwijnen. Dit duurt meestal twee tot drie dagen. Desalniettemin kan een middenoorontsteking erg pijnlijk zijn, vooral voor een kind. Je kunt dit verminderen door paracetamol in te nemen. Als je neus verstopt is, kun je eventueel een neusspray gebruiken. Zo hou je de holtes zoveel mogelijk open en kan het vocht via de keel weglopen. Mochten de klachten van de middenoorontsteking niet overgaan, dan is het verstandig om naar de huisarts te gaan.

Buisjes

Indien de afwijking echter langer blijft bestaan of veelvuldig aanleiding geeft tot oorontstekingen, hinderlijk gehoorverlies en/of langdurige klachten van afwijkend gedrag, kan een tijdelijke beluchting van het middenoor via een trommelvliesbuisje zinvol zijn. Bij kinderen tussen de twee en zes jaar komt dit veelvuldig voor.

Een trommelvliesbuisje heeft als doel een open verbinding te bewerkstelligen tussen middenoor en uitwendige gehoorgang, zodat via het buisje lucht in het middenoor komt. Er is geen alternatief om de functie van de buis van Eustachius te verbeteren. Verwijden van deze buis is niet mogelijk.


Binnenoorontsteking (Otitis interna)

Een binnenoorontsteking komt niet veel voor. De meest voorkomende vormen zijn labyrintitis en neuritis vestibularis.

Labyrintitis

Bij labyrintitis zijn de delen van het binnenoor ontstoken die verantwoordelijk zijn voor het evenwicht (het vestibulaire orgaan) en het gehoor (het slakkenhuis). Samen vormen deze organen het zogenoemde labyrint. Neuritis vestibularis is een ontsteking van de evenwichtszenuw die van het evenwichtsorgaan naar je hersenen loopt. Ondanks dat verschillende delen in het oor worden aangedaan door labyrintitis en neuritis vestibularis, overlappen de symptomen elkaar grotendeels.

Een binnenoorontsteking is meestal het gevolg van een uitbreiding van een (bacteriële) middenoorontsteking of luchtweginfectie. Binnenoorontsteking kan ook veroorzaakt worden door een virusinfectie (zoals bof, verkoudheid of griep).

Symptomen

De symptomen van binnenoorontsteking lijken op die van middenoorontsteking. Zo kan het oor vol voelen, pijn doen en kun je koorts hebben. Verder gaat een binnenoorontsteking bijna altijd gepaard met (aanvallen van) duizeligheid, balansproblemen, misselijkheid en/of braken. Deze symptomen treden op omdat de ontsteking het evenwichtsorgaan (of de evenwichtszenuw) aantast. Bij labyrintitis treedt er in tegenstelling tot bij neuritis vestibularis ook tijdelijk gehoorverlies of oorsuizen op omdat de ontsteking ook het slakkenhuis aantast.

De symptomen kunnen variëren van mild tot heftig. Sommige mensen met binnenoorontsteking hebben continu het gevoel dat alles om hen heen draait, waardoor zij niet rechtop kunnen staan en een paar dagen in bed moeten blijven. Na een paar dagen neemt dit gevoel vaak af en komt de duizeligheid vooral nog voor wanneer je actief bent. Soms blijft de duizeligheid tot wel weken aanhouden. Het komt echter zelden voor dat de duizeligheid chronisch wordt door beschadiging van het middenoor.

Behandeling

Meestal gaat binnenoorontsteking binnen een paar weken vanzelf over. Soms zal je huisarts ook medicatie voorschijven. Zo kunnen antibiotica een bacteriële infectie verhelpen. Ook kan de huisarts medicatie tegen duizeligheid of misselijkheid voorschrijven om de symptomen te verminderen. Wanneer een oorontsteking niet behandeld wordt, bestaat de kans dat de ontsteking chronisch wordt. Hou het dus goed in de gaten en ga op tijd naar de huisarts.

Is de oorzaak van de binnenoorontsteking een middenoorontsteking, dan kan de KNO-arts een sneetje maken in het trommelvlies of een trommelvliesbuisje plaatsen om het middenoor open te houden. Hierdoor kan hey ontstekingsvocht wegvloeien uit het middenoor.

Heeft u vragen na aanleiding van deze blog of wilt u een vrijblijvende afspraak maken neem dan contact op via onze contact mogelijkheden.

Bronnen

Gezondheidsplein
Erasmus MC