Oorsmeer: de motorolie van het oor

 

Wanneer heb je voor het laatst aan oorsmeer gedacht? Vorige maand? Vorig jaar? Misschien heb je er nooit echt over nagedacht, behalve dat je weet dat het er is: die geelachtige, plakkerige substantie. We weten dat oorsmeer een doel dient, maar we kunnen een beetje in het duister tasten wat betreft de details. Aan de andere kant is er geen reden om te veel tijd te besteden aan het overpeinzen van deze milde, grotendeels onzichtbare lichaamsafscheiding – of is er wel?

Wat is oorsmeer

Oorsmeer of wel naam cerumen) is een olieachtige, wasachtige afscheiding die wordt afgescheiden door kleine talg- en zweetklieren in het buitenste deel van het oor, dat gewoonlijk de gehoorgang wordt genoemd. Ook al vinden veel mensen het er vies uitzien, oorsmeer dient als een reiniger en vormt het een barrière ter bescherming van de gehoorgang tegen letsel, infectie, water en vreemde voorwerpen. Oorsmeer heeft ook een licht zure samenstelling, die schimmel en bacteriën afstoot die anders aangetrokken zouden worden tot de donkere, vochtige atmosfeer van het binnenoor. Onderzoekers hebben verschillende antimicrobiële peptiden in oorsmeer gevonden die, wanneer ze worden gecombineerd, in kracht en effectiviteit toenemen.

Oorsmeer speelt dus een belangrijke rol bij het beschermen van de delicate werking van het oor. Hoewel oorsmeer is ontworpen om de gehoorgang te bedekken, was het niet de bedoeling dat het daar zou blijven. Naarmate huidcellen in het oor groeien en verschuiven, reist het oorsmeer met hen mee door de gehoorgang en neemt onderweg dode huidcellen, haren en andere deeltjes op. Denk er maar aan als de natuurlijke vuilnisophaler van het oor.

Leuk feitje: De geur van oorsmeer houdt ook kleine insecten tegen die proberen in het oor te vliegen of te kruipen. Als een insect het oorkanaal binnendringt, blijft het vastzitten in het oorsmeer en wordt het samen met andere ongewenste deeltjes uit het oor verdreven.

Naarmate oud oorsmeer en vuil uit de gehoorgang bewegen en afschilferen, komt er nieuw oorsmeer binnen om het proces opnieuw te beginnen. Echter, oorsmeer kan zich ophopen en problemen veroorzaken, vooral bij oudere mensen en degenen die oordoppen of hoortoestellen dragen. Te veel oorsmeer kan een blokkade creëren en gehoorverlies veroorzaken.

Gehoorproblemen door oorsmeer: Symptomen en oorzaken

Een verstopt oor, prop in het oor, het teveel aan oorsmeer dat zich ophoopt in de gehoorgang – is een veelvoorkomend probleem. Sterker nog, het is de belangrijkste oorzaak van geleidingsgehoorverlies. Geleidingsgehoorverlies is meestal tijdelijk, maar het kan de communicatie in het dagelijks leven nog steeds bemoeilijken. De redenen zijn duidelijk: als er een blokkade of barrière in de gehoorgang is, kan geluid niet zo gemakkelijk doordringen en kunnen geluiden en stemmen gedempt worden.

In veel gevallen zijn de symptomen zo gewoon (verminderd gehoor, een gevoel van volheid of verstopping in de oren, jeuk, hoesten of oorpijn) dat ze worden verward met een verkoudheid. Veel mensen ontdekken pas dat ze last hebben van teveel oorsmeer wanneer hun arts in hun oren kijkt als onderdeel van een routinematige controle of aanhoudende klachten.

Hoe ontstaat dit probleem? Ophoping van oorsmeer kan ontstaan wanneer we proberen onze oren schoon te maken en het cerumen verder in het kanaal duwen. Het dragen van oordoppen of hoortoestellen kan soms hetzelfde effect hebben.

Ouder worden kan ook de aanmaak van oorsmeer beïnvloeden. Naarmate we ouder worden, verandert de consistentie van ons oorsmeer en stroomt het minder gemakkelijk door de gehoorgang, wat kan leiden tot een verstopping. Uit onderzoek is gebleken dat 35% van de gehospitaliseerde patiënten ouder dan 65 jaar last had van impact van oorsmeer, en 75% vertoonde verbeterd gehoor nadat het werd verwijderd.

In de meeste gevallen is het gehoorverlies tijdelijk, en het verwijderen van de blokkade lost het probleem op. Maar soms als het oorsmeer te lang in het kanaal blijft zitten, kan dit blijvende schade aan het oor veroorzaken en in sommige gevallen blijvend gehoorverlies tot gevolg hebben.

Hoe verwijder je oorsmeer

Om de hierboven genoemde redenen is het belangrijk om oorsmeer onder controle te houden. Als je symptomen hebt van ophoping van oorsmeer – zoals gedempt gehoor, oorsuizen of een gevoel van volheid in één of beide oren -kun je zelf voorzichtig proberen het oorsmeer te verwijderen. Dit doe je met bijvoorbeeld de earscratcher. Dit is een relatief veilige tool om zelf het oorsmeer te verwijderen. Is de prop te groot of zit deze al te lang in het oor dan is uitspuiten bij de huisarts of uitzuigen bij een KNO-arts de oplossing.

Een audicien kan teveel aan oorsmeer constateren en verder advies geven. Onthoud goed dat oorsmeer goed is. Ga niet met wattenstaafjes in de oren peuteren, hiermee duw je het oorsmeer alleen maar dieper. In plaats daarvan kun je tijdens het douchen met je pink het teveel aan oorsmeer weghalen of gebruik maximaal 1 keer per week de earscratcher.